Kedves ügyfeleink! Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy munkatársaink jelenleg nyaralnak, ezért a leadott rendelések feldolgozása 2024.07.29-én történik meg. Köszönjük a megértésüket!

Király Dolgok az Utak Királyainak!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/467-2866

Tachográf korong/szalag

A tachográf hivatalos megnevezése menetíró készülék. Ez méri és rögzíti, hogy a sofőr milyen sebességgel és mennyit vezetett, mikor állt meg és vezetései közt mennyi pihenőidőt tartott. Ez az eszköz minden kamionban, haszongépjárműben és buszban megtalálható. Kötelező használatának célja, hogy rákényszerítsék a gépjárművezetőket az előírások betartására továbbá csökkentsék a az esetleges fáradságból származó balesetek keletkezésének valószínűségét. Szigorú törvényi előírások vonatkoznak arra, hogy egy sofőr mennyit vezethet egyhuzamban, és mikor, milyen hosszúságú pihenőket kell tartania. Természetesen tachográfból is többféle van még a piacon. Az új járműveket már csak digitális tachográffal lehet forgalomba helyezni, de még rengeteg olyan jármű fut az utakon, amely még a hagyományos, analóg típussal rendelkezik. Az analóg adatrögzítő készülékbe egy papírkorongot kell helyezni, mely mindössze 24 óra adatait képes rögzíteni. Ráadásul ezek közül is több féle kerül a forgalomba a jármű maximális sebességétől függően, illetve létezik olyan készülék is, amely a motor fordulatszám adatait is rögzíti az írólap hátoldalán. A készülék használatakor csak 1-1 személynek méri az idejét, vagyis mindenkinek van egy saját kártyája, valamiféle adatrögzítője, hogy több ember is vezethessen felváltva.
A korábbi korongok a gépkocsivezető által könnyen „manipulálhatók” voltak. Ennek kiküszöbölésére fejlesztették ki a digitális készüléket.
A digitális adatrögzítő készülékbe járművezetői chipkártyát kell behelyezni, és a készülék arra rögzít 28 napnyi adatot. Az adatokat a jármű üzembentartója, az arra szakosodott cégek és a hatóság értékelik ki.

11termék 111
11termék 111